Kokemuksia

Jättiyhtiöltä palvelevalle pienyrittäjälle

Kantahämäläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoo, kuinka heidän taloyhtiönsä päätyi Isännöinti Nurminen Ky: asiakkaaksi. Kuvan talot eivät liity tapaukseen.

Halusimme pienemmän isännöintitoimiston

Taloyhtiössämme oli rakennuttajan aikainen isännöinti, joka oli ensinnäkin kokonaan eri paikkakunnalla. Siinä alkoi olla vähän ongelmia, ja haluttiin kilpailuttaa isännöinti. Pyydettiin tarjouksia eri isännöintiyhtiöiltä, ja tarjousten perusteella otettiin haastatteluun vain Isännöinti Nurminen. Olisi toki voitu pyytää muitakin, mutta kun katsottiin tarjouksia, tuntui jo siinä vaiheessa, ettei lähdetty edes muita haastattelemaan.

Isännöinti Nurminen on sopivan pieni toimija, jolla on aikaa keskittyä asiakkaaseen. Toki pienuudesta voi miettiä, miten sitten resursseja riittää. Mutta kun on tuore yritys, siinä on motivaatio ja into. Se on aivan toista kuin suuri ja väsynyt isännöintitoimisto, jossa paahdetaan pää hiessä satoja asuntoja. Silloin ei oteta yksittäisen asiakkaan asioita niin tarkasti. Itsenäinen pienyrittäjä haluaa ja ehtii eri tavalla pitää asiakkaistaan huolta.

Säästöä, järkeä ja vastuullisuutta

Hintakin tietysti aina ratkaisee jotain. Me ollaan oltu aika tarkkoja. Meillä oli taloyhtiön talous sen entisen isännöitsijän toimesta vähän kuralla, joten on kiristetty vyötä ja haluttu tarkkaan taloutta nyt katsoa. Vaikka isännöintitarjouksia on äärimmäisen vaikea verrata, toki ajateltiin, että ei ainakaan ruveta maksamaan enempää. Tämä Isännöinti Nurmisen kokonaispaketti itse asiassa varmaan tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi. 

Meillä on melko uusi taloyhtiö, jossa ei korjaustoimenpiteitä tule toivottavasti vielä moneen, moneen vuoteen. Rakennuttajan kanssa on tietysti joistakin asioista vääntöä. Meillä ollaan siinä tilanteessa, että osa asioista on jo semmoisia, joihin edellisen isännöitsijän olisi pitänyt reagoida. Ei uusi isännöitsijä enää ole pystynyt kaikkia temppuja tekemään. On tietysti yritetty ja yritetään edelleen, Isännöinti Nurmisen johdolla.

Isännöitsijä on neuvonantaja

Täytyy sanoa, että vaikka itse olin edellisen hallituksen puheenjohtaja, en ehkä ollut ihan kartalla kuitenkaan. On tullut yllättävän paljon asioita, joita ei ole niin helposti huomannut, kun ei kaikkia isännöinnin yksityiskohtia tiedä, mitä siellä isännöintitoimistossa tapahtuu. 

Ehdottomasti tärkeintä on, että talous on tasapainossa. Jos ajatellaan meidän taloyhtiötä, niin siellä on paljon viilattavaa, että saadaan talous kuntoon. Kyllä isännöitsijän pitää pystyä neuvomaan, jos ei hallituksessa ole asiantuntemusta ja tietämystä tarpeeksi. On pystyttävä sanomaan esimerkiksi, että teillä on alijäämää, nyt pitää nostaa vastiketta. Ei taloyhtiön tilillä tarvitse olla liikaa rahaa, mutta ei se saa olla miinuksellakaan. 

Nyt varsinkin tuntuu siltä, että oli todellakin hyvä, että vaihdettiin. Aika skeptisesti suhtaudun tällä kokemuksella isoihin yhtiöihin, että minkä verran sellaiset jaksavat paneutua jokaiseen laskuun tai kilpailutukseen, ettei makseta turhasta eikä liikaa. Nyt on talous tarkemmassa hoidossa, ehdottomasti.